miercuri, 21 iulie 2010

stiinta

Ştiinţa este un corp de cunoştinţe creat prin intermediul observaţiei, ipotezei, experimentării şi logicii cu scopul de a explica şi prognoza evenimente sau comportamente. Observaţia, experimentarea şi raţionamentul critic joacă roluri esenţiale în acumularea de cunoştinţe ştiinţifice. O disciplină este considerată drept ştiinţă, dacă cei care o practică aplică metoda ştiinţifică. Potrivit falsificaţioniştilor, aceasta implică construirea unei ipoteze testabile, urmată de încercări continue de a infirma această ipoteză via raţionament critic, experimentare şi observaţie. O ipoteză care a fost testată riguros într-o mare varietate de condiţii, şi care rămâne neinfirmată, este acceptată în mod probabilist ca aproximaţie utilă a adevărului, şi dobândeşte statutul de teorie; observaţiile viitoare însă ar putea să o infirme.
Mai multe despre Ştiinţă...
modificare
Articolul zilei


IBM Blue Gene/L.
Un supercomputer este un computer special complex, compus din mai multe procesoare care accesează aceeaşi memorie centrală şi care funcţionează concomitent şi coordonat, în cooperaţie strânsă, astfel încât supercomputerul poate atinge o mare performanţă totală de calcul. Numărul de procesoare interconectate ale unui supercomputer depăşeşte la anumite modele chiar şi 100.000. Pentru comparaţie, un computer normal, numit de tip "scalar", conţine un singur procesor central.
Pentru a menţine costul unui asemenea supercomputer la un nivel rezonabil, există şi arhitecturi de supercomputere care fac uz de procesoare mai ieftine şi mai lente, dar foarte numeroase, grupate în aşa-numite "cluster"-e.
...Arhivă
Mai mult despre...
modificare
Imaginea zilei

Telescopul spaţial Hubble văzut de pe Naveta spaţială Discovery în misiunea STS-82.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu