miercuri, 21 iulie 2010

religie

Religia este credinţa în supranatural, sacru sau divin, şi codul moral, practicile, valorile şi instituţiile asociate cu această credinţă. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane. Cuvântul religie vine din limba latină, fie din re-legio (re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, după Cicero) fie din (re-ligio - a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu). Religia poate fi definită ca un sistem bazat pe încercarile oamenilor de a explica universul şi fenomenele lui naturale, adesea implicând una sau mai multe zeităţi sau alte forţe supranaturale, sau ca un sistem de căutare a scopului sau înţelesului vieţii.
modificare
Articol selectat


Iisus Hristos
Isus sau Iisus, cunoscut şi ca Isus din Nazaret sau Isus Nazariteanul, (* cca. 7 î.Hr. - 4 î.Hr. - † 30 d.Hr. sau 33 d.Hr., Ierusalim) este figura centrală a creştinismului, unde este cunoscut ca Isus Cristos. Sub numele de Isa, este recunoscut şi ca unul din principalii profeţi ai Islamului.
Conform tradiţiei, care este acceptată în general ca adevăr istoric, Isus s-a născut pe la 6 î.Hr. în Bethleem Efrata, şi a fost răstignit şi a înviat pe la 27 d.Hr.. După ce s-a înalţat în cer, discipolii i-au răspândit învăţăturile, ceea ce a dus la formarea celei de-a doua mari religii monoteiste universale - creştinismul. Principalele surse ce descriu viaţa Lui Isus sunt evangheliile canonice ale Noului Testament, despre care se presupune că au fost scrise de doi dintre discipolii săi direcţi, numiţi şi apostoli, şi de doi discipoli indirecţi.
continuare >>>
modificare
Imagine selectată


Catedrala Sfântul Vasile, una dintre cele mai cunoscute biserici ortodoxe ruse din Moscova
modificare
Ştiaţi că...


O poartă torii la Sanctuarul de la Itsukushima
...şintoismul sau shinto (神道) este religia tradiţională a Japoniei şi o fostă religie de stat a acestei ţări. Fiind o religie politeistă, implică venerarea unor zei numiţi kami (神). Mulţi kami sunt divinităţi locale şi pot reprezenta spirite sau genii ale unor anumite zone geografice, însă există şi unii zei care personifică monumente sau procese naturale majore: de exemplu, Amaterasu, zeiţa soarelui , sau Muntele Fuji. Shinto este un sistem de credinţe animist. Cuvântul Shinto este format prin alăturarea a două caractere japoneze (kanji): 神 shin, însemnând zei sau spirite (când este singur, caracterul se citeşte kami) şi 道 tō, însemnând drum, cale filozofică (acelaşi caracter se foloseşte în scrierea chineză pentru cuvântul Tao). Astfel, Shinto se traduce prin Calea zeilor.

...sinodul sau conciliul este o întrunire bisericească a cărui membri sunt îndeosebi episcopi, ca de exemplu Conciliul de la Calcedon. Întunirea lor este cauzată de apariţia unor probleme, a unor situaţii tensionate – uneori – şi au drept scop dezbaterea şi luarea deciziilor ce se impun atât în privinţa credinţei cât şi a cultului şi a moralei. Termenul „conciliu” (în Orientul creştin „Sinod”) numea întrunirile primelor comunităţi creştine (reprezentate de păstorii lor), întruniri în care se dezbăteau şi se decidea asupra problemelor ce interesau viaţa bisericească. În aceste întruniri – manifestări şi actualizări ale existenţei Bisericii – erau trasate legile fundamentale ale unanimităţii, fraternităţii şi comuniunii.
modificare
Index tematic
Religiile lumii:

Creştinism: Isus din Nazaret, Adventism,Ortodoxism, Catolicism, Protestantism, Sfânta Treime, Biblie

Iudaism: Moise, Torah, Yahve, Avraam, Calendarul ebraic, Evrei, Talmud, Ghemara, Midraş, Tora, Ierusalim, Istoria evreilor în România, Monoteism, Pentateuh, Sinagogă, Limba ebraică

Islamism: Mahomed, Sunnism, Şiism, Stâlpii islamului, Kaba, Coran, Mecca

Hinduism: Brahma, Vishnu, Shiva, Şivaism, Samsara

Jainism: Mahavira

Budism: Buddha, Cele patru adevăruri nobile, Dharma, Karma

Şintoism: Amaterasu
Confucianism: Kong Fu (Confucius)

Taoism: Lao zi, Tao, Yin Yang

Zoroastrism: Zarathustra (Zoroastru), Ahura Mazda

Sikhism

Bahaism

Animism
Şamanism
Spiritism

Neopăgânism
Gnosticism: Maniheism, Mandeism, Bogumilism
modificare
Articole de calitate
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea
Biserica Ortodoxă Rusă
Moartea în mitologie şi religie
Biserica Ortodoxa Greco-Romana din Yafo
modificare
Articole noi
Dacă aţi creat un articol din domeniul religiei nu ezitaţi nici un moment să-l înscrieţi pe lista de "Articole noi", cu menţionarea datei.
modificare
Lucruri pe care le poţi face
Articole incomplete
Druidism

Zoroastrism -- Coran -- Catolicism -- Biblie -- Hinduism -- Călugăr -- Moschee -- Ordinul dominican -- Ordinul benedictin -- Evanghelie -- Mithra -- Brahma -- Vishnu -- Shiva -- Buna-Vestire -- Sfântul Gheorghe -- Regatul Iuda -- Şamanism
Articole inexistente
Purgatoriu -- Mahavira -- Kami -- Rabin -- Gioacchino da Fiore -- Baptism -- Regatul Israel
Cere un articol

modificare
Legături externe
Despre religie în general

en Religie şi filozofie
en Toleranţa religioasă
en Motor de căutare pentru texte religioase integrale
en Marile religii ale lumii catalogate după numărul de adepţi
en Complexitatea Religiei şi definiţia acesteia în Legea Internaţională
Religiile lumii
Religiile din România
Principalele culte religioase din USA
Despre creştinism

en Christian Wiki
en Orthodox Wiki
ro Despre religia şi Biserica Ortodoxă din România
en Biblia online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu