miercuri, 21 iulie 2010

arta

Arta este în esenţă cea mai profundă expresie a creativităţii umane. Pe cât de dificil de definit, pe atât de dificil de evaluat, având în vedere faptul că fiecare artist îşi alege singur regulile şi parametrii de lucru, se poate spune totuşi că arta este rezultatul alegerii unui mediu, a unui set de reguli pentru folosirea acestui mediu şi a unui set de valori care determină ce anume merită a fi exprimat prin acel mediu pentru a induce un sentiment, o idee, o senzaţie sau o trăire în modul cel mai eficient posibil pentru acel mediu. Prin modul său de manifestare, arta poate fi considerată şi ca o formă de cunoaştere (cunoaşterea artistică).
Mai multe despre... artă, istoria artei
modificare
Articolul zilei
Baroc desemnează simultan o perioadă în istoria europeană dar şi un curent artistic care a fost generat în Roma, Italia, în jurul anilor 1600, migrând şi fiind relativ rapid asimilat în celelalte ţări şi culturi europene, de unde a migrat apoi şi în cele două Americi dar şi în alte părţi ale lumii. Stilul baroc se regăseşte clar reprezentat în arhitectură, dans, filozofie, mobilier, muzică, literatură, pictură sculptură şi teatru.


Imagine 1 - Baroc. Abaţia benedictină din Melk, Wachau, Austria, complex de clădiri realizat în manieră baroc de către arhitectul austriac Jakob Prandtauer.
Barocul, ca modalitate artistică, a excelat în arhitectură între 1600 şi 1900 în întreaga Europă; de asemenea a fost "exportat" în cele două Americi, dar şi pe alte continente; în mobilier se regăseşte în special în Franţa, în perioada Regelui Soare (Ludovic al XIV-lea); în pictură a fost adoptat de către toate marile şcoli de pictură europene; în sculptură a fost prezent în special în Italia, Germania, Austria şi Cehia de azi; în muzică s-au creat compoziţii de către toate marile şcoli muzicale ale Europei, italiană, austriacă şi germană.
Mai multe despre Baroc...
modificare
Articole de calitate
Leonardo da Vinci
Renaşterea
modificare
Imaginea zilei

Imagine 1 - Art Deco -- Una din clădirile realizate în stilul Artei Deco din timpul maximei sale înfloriri, anii târzii 1920, Asheville City Hall, 1926 - 1928.
Mai multe despre Art Deco...
modificare
Categorii
Artă
Literatură
Poezie | Dramaturgie | Proză
Arhitectură
Film
Pictură
Cum se face un portret?
Fotografie
Sculptură
Muzică
Muzică clasică | Jazz
Teatru | Operă | Dans
modificare
Ştiaţi că...
Arta digitală (arta manifestată cu ajutorul computerului) este denumirea pe care o poartă orice creaţie artistică care se manifestă, este creată exclusiv sau este modificată, prelucrată, printr-un proces computerizat. Ea a apărut în urma dorinţei revoluţionare a creatorilor contemporani de a se exprima într-un mod cu totul nou şi foarte expresiv. Întreaga omenire trăind un moment de răscruce spirituală, atât pentru arta contemporană cât şi pentru întreaga lume tehnologică, noile tehnologii avansate creind dorinţa de exprimare rapidă şi cu un larg impact, după căutări şi stratificări creatoare instrumentele de creaţie digitală aduc cu ele explozia unor manifestări puternice. Arta digitală a devenit o componentă importantă a artei contemporane, noile mijloace de exprimare influenţând gândirea artistică şi extinzând modalităţile de creaţie prin intermediul interfeţelor mult diversificate, prin adăugarea unei palete de culori inimaginabil de bogate, prin introducerea sunetelor, sau animaţiei şi a diverselor efecte scenice uluitoare obţinute cu ajutorul computerului şi a noilor tehnologii IT. Arta digitală şi art printul sunt acceptate de mari muzee ca mijloace legitime de creaţie şi expunere, multe dintre ele începând să colecţioneze artă digitală. În România s-a deschis de curând prima galerie de artă digitală din sud-estul Europei, aceasta se numeşte Galeria 115, fiind situată pe strada Mihai Eminescu numarul 115, în Bucureşti.
modificare
WikiProiecte
Arheologie - Biologie - Economie - Filozofie - Istoria României - Literatură - Medicină - mai multe..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu